12.08.2013

Crostini z ziołowym twarożkiem



Crostini to włoska przystawka w postaci małych grzanek z białego pieczywa z rozmaitymi dodatkami. Ja zdecydowałam się na twarożek ze świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki (ok. 7 grzanek):
1/3 bagietki
75 g twarożku (użyłam almette)
łyżeczka świeżego tymianku
garść świeżej bazylii
garść pomidorków koktajlowych
10 g startego żółtego sera
oliwa z oliwek
czarny pieprz

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bagietkę pokroić na kromki grubości ok. 1-1.5 cm, które następnie należy skropić oliwą z oliwek i podpiec do czasu, aż się lekko zarumienią. W międzyczasie wymieszać twarożek ze świeżymi ziołami. Zarumienione grzanki posmarować twarożkiem, ozdobić przekrojonymi pomidorkami, bazylią i niewielką ilością startego żółtego sera, popieprzyć. Wstawić na ok. 5 minut do piekarnika. Podawać natychmiast po przygotowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz