Wspaniała tarta na lato: kremowa, lekka masa z kwaśnej śmietany na kruchym cieście ze świeżymi malinami i borówkami. Polecam! Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.
Kruchy spód:
1 duże żółtko 2 łyżeczki zimnej wody
155 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
szczypta soli
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po
wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na
tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej
masłem. Wyrównać i ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia. Tak
przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15
minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 -9 minut, do lekkiego
zbrązowienia spodu.
Krem z kwaśnej śmietany:
2 duże jajka
280 g kwaśnej śmietany 18%
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
szczypta soli
Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości, który następnie należy wylać na wcześniej podpieczony spód.
Piec
w temperaturze 190ºC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu
powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny,
zwłaszcza po środku. Wyjąć, przestudzić, przyozdobić owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz