12.08.2013

Tarta na kwaśnej śmietanie z owocami


Wspaniała tarta na lato: kremowa, lekka masa z kwaśnej śmietany na kruchym cieście ze świeżymi malinami i borówkami. Polecam! Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.

Kruchy spód:
1 duże żółtko 
2 łyżeczki zimnej wody 
155 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru 
szczypta soli 
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm), wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać i ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 7 -9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Krem z kwaśnej śmietany: 
2 duże jajka 
280 g kwaśnej śmietany 18% 
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 
100 g cukru 
1 łyżka mąki pszennej 
szczypta soli


Wszystkie składniki na krem zmiksować do gładkości, który następnie należy wylać na wcześniej podpieczony spód.

Piec w temperaturze 190ºC przez minimum 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku. Wyjąć, przestudzić, przyozdobić owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz