11.08.2013

Pełnoziarnista galette z malinami i jeżynami


 Galette, czyli tarta rustykalna. Tu w wersji dietetycznej - mąka pszenna została zastąpiona żytnią pełnoziarnistą. Jeżyny i maliny można zastąpić oczywiście dowolnymi owocami. 

Składniki (małą tarta na dwie osoby):
160 g mąki żytniej pełnoziarnistej
112 g zimnego masła 
1.5 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
4-6 łyżek zimnej wody

garść świeżych malin i jeżyn
2 łyżki mleka
cukier trzcinowy i cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wyrobić ciasto. Stopniowo wlewać wodę. Z gotowego ciasta zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą i przez godzinę schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła na grubość około 5 mm. Na środek wyłożyć maliny i jeżyny pozostawiając wolne krawędzie, które następnie należy zawinąć na owoce.
Brzegi posmarować mlekiem i posypać cukerem. Pierwsze 20 minut piec w 200 stopniach, po czym temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 20-30 minut, aż ciasto będzie mocno rumiane.
Ciasto polecam posypać cukrem pudrem, ponieważ samo w sobie jest mało słodkie.


1 komentarz: