12.08.2013

Spaghetti sojognese (a'la bolognese)


 Spaghetti sojognese, czyli bolognese bez mięsa. Niemożliwe? A jednak. Wyglądem i zapachem przypomina tradycyjny sos bolognese, lecz jest w stu procentach wegański. A na drugi dzień jest jeszcze lepszy. ;-)

Składniki (na dwie procje):
100 g makaronu spaghetti
25 g granulatu sojowego
200 g pomidorów krojonych z puszki
pół szklanki groszku z marchewką
20 g cebuli
tymianek
zioła prowansalskie
szczypta suszonej bazylii
szczypta oregano
sól i pieprz
szczypta cukru
oliwa z oliwek
starty ser (wegański)

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Granulat sojowy wrzucić do wrzącego bulionu warzywnego i gotować 3-5 minut. Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odsączony granulat. Dusić ok. 5 minut, następnie dodać pomidory z puszki oraz groszek z marchewką. Doprawić ziołami, solą i pieprzem oraz szczyptą cukru do smaku. Dusić ok. 10 minut, aby granulat sojowy nabrał smaku ziół i pomidorów.
Sos nałożyć na spaghetti, posypać startym serem.



1 komentarz:

  1. ktoś mi tu zrobił ochotę na spaghetti :x

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń