Idealne, smakują nawet mięsożercom! Chrupiący kotlet, miękka bułka z sezamem prosto z pieca, a do tego tradycyjne dodatki takie jak sałata, ogórek konserwowy, pomidor i majonez. Kotlet jest wegański, bułka niestety już nie. Z poniższych przepisów wyszło mi siedem hamburgerów.
Bułki hamburgerowe
/lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi od Marthy Stewart/
3/4 szklanki lekko ciepłego mleka
2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
1/2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2 1/2 szklanki mąki
Do posmarowania bułek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
Mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól i zagnieść. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto. Powinno być elastyczne i się nie lepić. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Następnie uformować ok. 7 bułeczek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Burgery z kaszy jaglanej (wegańskie)
/przepis pochodzi z bloga Jadłonomia/
Składniki:
2 szklanki startej marchewki
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/2 szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
1/4 łyżeczki chili
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać aż do
uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco,
wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.
Ulepione kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu
pieczenia (albo po upływie 20 minut) delikatnie obracając kotlety na
drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz