13.09.2013

Drożdżówki z malinami


Drożdżówki same w sobie nie są słodkie, całości słodyczy nadaje jedynie duża ilość kruszonki. Najlepsze tuż po wyjęciu z piekarnika. ;-) Przepis na ciasto pochodzi z bloga moje wypieki.

Składniki (6 sztuk):
250 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
łyżka miodu
jajko
120 g mleka
szczypta soli
35 g miękkiego masła

kruszonka:
mąka, cukier, masło

Przygotowanie:
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami, masło, sól i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia. Następie zrobić w każdej drożdżówce wgłębienie, napełnić malinami oraz posypać kruszonką (mąka, cukier i masło wyrobić palcami). Piec około 15-20 minut w 200ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz