15.09.2013

Pierogi ruskie. Wegańskie.


Dziś zrobiłam moje pierwsze pierogi i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe! Zamiast tradycyjego białego sera użyłam tofu i szczerze mówiąc nie czuć różnicy między niewegańskimi a wegańskimi ruskimi. 
Z podanych składników ulepiłam ok. 30 pierogów. 

Składniki: 
125g tofu naturalnego 1 mały i 1 duży ziemniak (objętościowo tyle co tofu) 1 cebula sok z cytryny sól i pieprz 2 szklanki mąki 0.5 szklanki ciepłej wody łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie: 
Farsz.
Ziemniaki obrać i ugotować, ostudzić. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na patelni. Tofu pokruszyć i zakwasić sokiem z cytryny, dodać do rozgniecionych ziemniaków i cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto.
Mąkę ze szczyptą soli zagnieść z ciepłą wodą. Dodać łyżkę oliwy i dalej ugniatać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm (albo jak kto lubi!), wyciąć szklanką koła. Nałożyć farszu i posklejać pierogi. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz