16.09.2013

Zupa cebulowa



Wczoraj po polsku, dziś po francusku. Jeśli dysponuje się takim wynalazkiem jak piekarnik, to można zapiec zupę z grzankami i żółtym serem. Ja dorzuciłam trochę pokrojonego wegańskiego żółtego sera, który niestety nie raczył się rozpuścić. ;-) Z poniższych proporcji wychodzi jedna duża porcja, albo dwie mniejsze. Według tego przepisu.

Składniki: 
2 średnie cebule
oliwa z oliwek
łyżka mąki
100 ml białego wytrawnego wina
0.5l bulionu warzywnego
liść laurowy
ząbek czosnku
ziele angielskie
tymianek
pieprz i sól grzanki

Przygotowanie: 
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przyrumienić. Dodać mąkę i przysmażyć. Następnie wlać wino i gotować ciągle mieszając (żeby się nie przypaliło). Dodać czosnek oraz przyprawy, zalać bulionem. Gotować ok. 20-30 minut. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wrzucić do zupy pokrojone na kawałki grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz